Van Plato tot Deepack

Van Plato tot Deepack

 

Op de goede weg

 

Merkwaardig hoe we er gisteren onder vrienden nog over spraken tijdens het gezellige avondmaal op het terras omringd met bloemen en kaarslicht. Over de vragen die ons bezighouden. Wij ronddwalende zielen. Wat wil ik? Wie ben ik? Besta ik als individu of enkel in relatie tot anderen? Wat is mijn werkelijkheid? Waaruit kan ik kiezen, hoe kies ik en hoe bepalen mijn keuzes mij als persoon? Waaruit put ik kracht? Besta ik enkel door wat ik doe of is het bestaan op zich voldoende?

 

Ongeacht leeftijd of levensweg, uiteindelijk komt alles samen in eenzelfde kern & belanden we allemaal wel eens bij het actuele thema: Wat is GELUK?

 

Een vraag met oneindig veel vertakkingen, maar zo weinig antwoorden. 'Maar goed ook', denk ik soms. Want misschien is het net op dit vlak dat het universum ons uitdaagt. Wat als er wel een definitief en eenduidig weerwoord zou zijn? Ik heb een sterk vermoeden dat onze dagelijkse bezinning aan heel wat opwinding zou moeten inboeten. We leren en groeien uiteindelijk enkel door de ervaring, de belevenis, het voelen, het vallen en opstaan. Laten de woorden van Plato een troost zijn voor ons geweten: "We vallen en staan op, maar stappen nooit twee keer in eenzelfde rivier". Leve het ‘Panta Rhei’-principe.

 

Met deze ingeving in gedachten, heb ik een paar maanden geleden de beslissing genomen om een ontdekkingsreis te plannen naar Indonesië. 'Beslissen' impliceert dat er actie ondernomen wordt en beweging in gang wordt gezet waardoor ‘alles vloeit en niets blijft’. Op 18/07/2015 zweef ik figuurlijk, maar ook letterlijk naar een gebied van meer dan 17.000 eilanden met meer dan 250.000.000 inwoners voor een ontmoeting met niemand minder dan… mezelf. Ironisch niet?

 

Het ontdekken van innerlijke kracht, het ontwikkelen van een groter bewustzijn van wat ons omringt, de opportuniteiten die er zijn maar die we niet altijd zien... Zoveel zaken kunnen het leven boeiend maken, als we er maar voor open staan. Bij deze thema's wens ik heel bewust een maand stil te staan. Zelf beschouw ik dit niet als een nieuwe start en ik weet dat mijn terugkeer bijgevolg ook geen einde zal zijn, integendeel. Alles vloeit over in elkaar en deze reis is een stukje van het levenspad waarvoor ik kies, dat ik bewandel en waarvan ik dag na dag geniet.

 

Welk verband Deepack? Omdat ik tijdens mijn tocht graag begeleid word door wat lectuur, besloot ik mezelf deze ochtend in de watten te leggen met het aanschaffen van een e-reader. Uit een aantal willekeurige boeken die aangeboden werden, selecteerde ik op natuurlijke wijze de titel 'Het geluk in jezelf' van Deepack Chopra. Uiteraard is de Indische schrijver me niet onbekend, maar ik heb nog nooit de gelegenheid gehad om volledige boeken van hem te lezen. De eerste zinnen die verschenen binnen de kolommen van de inhoudstafel deden me meteen glimlachen: “Wat wil ik? Wie ben ik? Wat is de sleutel tot duurzaam geluk? Wat is kracht en hoe wordt ik krachtig? Het oneindige”…

 

Zou het universum onze conversatie op het terras gevolgd hebben? 

 

En dan stel ik me die andere ene vraag. Die ene vraag die terugkomt wanneer ik wens stil te staan bij het hier en nu: 'Ben ik op de goede weg?'  Het antwoord is klaar en duidelijk. Ik word rustig. Soms zijn er antwoorden, je moet ze alleen willen horen. En dan besef je weer even… dat het geluk soms helemaal niet ver te zoeken is. 

Écrire commentaire

Commentaires: 0