Meditatie en wat we werkelijk zijn

Binnen een week rond ik de mindfulness-training af bij het Instituut voor aandacht. 8 weken lang werd ik geconfronteerd met de kunst van het mediteren. Het is dan ook echt een kunst en vraagt om training en dagelijkse oefening. Elke dag minimum 40 minuten mediteren op verschillende manieren; zittend, via yoga, dankzij visualisatie, lopend, wandelend,… Er zijn tal van mogelijkheden om tot onszelf te komen. Het voornaamste dat je eruit kan leren, is dat meditatie niet noodzakelijk hoeft plaats te vinden op een kussen met kaarsen om je heen, maar dat je het ook kan toepassen tijdens een drukke meeting of een stressvolle werkdag. Leren mediteren, is met tevredenheid en zachtheid leren omgaan met het leven hier en nu.

 

Mijn ervaring met mindfulness is positief geweest en zal dat wellicht ook blijven in de toekomst. Het heeft me namelijk een zeer wijze les geleerd die ik voor de rest van mijn leven meeneem. Lang heb ik gedacht dat mijn emoties en mijn gedachten bepaalden wie ik was. Vaak zei ik ‘Ik BEN één en al emotie’. Wel, het ding is; niemand is emotie, noch gedachten. We HEBBEN emoties en gedachten, we ZIJN ze NIET. Dit is een heel belangrijk uitgangspunt in elke vorm van meditatie. Mediteren brengt ons eigenlijk tot de essentie van de dingen en leert ons dat we enkel een natuurlijk, ademend lichaam zijn. Niet meer of niet minder. Die gedachte brengt rust en vrede. Het is als kijken naar een bloem, plant of boom en beseffen dat je eigenlijk net bent zoals die stengel of stam.   

 

De uitdaging die meditatie met zich meebrengt, wijst wel op de KRACHT van gedachten en emoties. Als menselijke wezens, bezitten wij die enorme kracht om onze overtuigingen uit te dagen en te versterken. Dit maakt dat wij de meest mooie creaties kunnen voortbrengen; muziek, dans, architectuur, literatuur, wetenschap,… De mens heeft het potentieel om zich uit te drukken op talloze wonderbaarlijke manieren, enkel; we zijn niet wat we voortbrengen. We zijn niet onze job, ons huis, onze wagen, onze kleren… Ze zijn een uiting van gedachten, emoties en hun evolutie in ons leven, maar ze maken ons niet tot wie we ZIJN. Alles en het enige wat we werkelijk zijn, is lichaam, materie en adem. Deel uitmakend van een fantastisch universum met een ongelooflijke energie.

 

Ik vaar op de stroom

 

Ik  ga met de wind

 

Daar kan je me vinden

 

Waar de natuur zich bevindt

 

 

*  Sarah Rillaert *

Écrire commentaire

Commentaires: 2
 • #1

  meter (vendredi, 04 mars 2016 12:41)

  mooie spreuk schattie !!!!

 • #2

  SISI (vendredi, 04 mars 2016 12:48)

  Verander niet, blijf jezelf, ga verder , en leer iedere van mensen die het goed met je menen!
  love
  kisses
  xxx